Jak powstają tłoczone soki jabłkowe?

koszyk jabłek, obok karafki z sokiem jabłkowym

Tłoczone soki jabłkowe powstają zupełnie inaczej niż popularne napoje owocowe, które widzisz na sklepowych półkach. Proces produkcji oraz obróbki termicznej jest w tym przypadku bardzo ważny, dla zachowania witamin i wartości odżywczych owocu. Dowiedz się, czym jest sok jabłkowy 100% NFC i wybieraj produkty najlepsze dla twojego organizmu.

Sok jabłkowy NFC – co to znaczy?

Być może spotkałeś się z określeniem „NFC”, które czasem pojawia się na kartonie czy etykiecie. Może występować samodzielnie lub jako „sok jabłkowy NFC”, „sok porzeczkowy NFC” itd. Co to właściwie oznacza? Warto wiedzieć, bo to może być spora zmiana dla Twojego zdrowia i odżywiania. „NFC” jest skrótem od angielskiego not from concentrate. Oznacza to, że np. sok jabłkowy NFC, który masz przed sobą, nie został wyprodukowany z koncentratu, a z całych owoców. Mógł zostać natomiast poddany delikatnej filtracji czy pasteryzacji, która jednak nie pozbawiła go cennych wartości odżywczych.

Jak powstaje sok jabłkowy tłoczony?

Aby wyprodukować sok jabłkowy 100% NFC potrzebna jest specjalna, przemysłowa tłocznia. Owoce są myte i sortowane, następnie trafiają do młynka, gdzie są rozdrabnianie i z tej miazgi na prasie powstaje sok. Jest on później bardzo delikatnie filtrowany oraz pasteryzowany w niskiej temperaturze za pomocą zaawansowanych technologii. Dzięki temu nie traci cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów. W ten sposób otrzymujemy produkt, który jakościowo jest najbliżej prawdziwego owocu, jak to tylko możliwe.

Jak powstaje sok z koncentratu?

Popularne napoje, które widzisz na sklepowych półkach, to soki, które powstały z koncentratu. Produkuje się go zwykle z wytłoczyn jabłek. Taki produkt zawiera szereg dodatkowych składników: substancje poprawiające smak i kolor, konserwanty oraz żelatyna (jest dodawana dla zagęszczenia konsystencji). Koncentrat przekazywany jest do producenta, który rozcieńcza go wodą, klaruje za pomocą kolejnych substancji i sprzedaje jako sok. Bardzo często w tego typu napojach znajdują się także duże ilości cukru. Jak widzisz, taki produkt jest już tylko daleką pochodną prawdziwego owocu.

Czy warto pić soki jabłkowe tłoczone?

Im częściej sięgasz po soki owocowe, tym bardziej warto postawić na produkty tłoczone. Są one najzdrowsze, więc w efekcie dostarczasz sobie więcej wartościowych składników zamiast sztucznych substancji chemicznych. Sok jabłkowy 100% NFC można pić codziennie. Jest on doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety, bogatej w owoce i warzywa.

Nie wszystkie jabłka smakują tak samo – wiele zależy od ich odmiany. Dlatego producenci często zamieszczają na opakowaniu informację, czy sok powstał ze słodkiej, czy lekko kwaśnej odmiany jabłek. Możesz spróbować także innych wariantów. Jabłko to owoc, który świetnie komponuje się z miętą, ananasem, gruszką, wiśnią, a nawet truskawką.

Gdzie można kupić soki jabłkowe NFC?

Naturalne soki jabłkowe tłoczone możesz zamówić przez internet bezpośrednio od producenta. Są dostępne zarówno w szklanych butelkach, które możesz zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na wycieczkę, jak i w pojemnych workach z kranikiem, zapakowanych w karton, które świetnie sprawdzą się do użytku domowego.

Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://naszatlocznia.pl/k/soki/owocowe/jablko/


Porady

Powiązane artykuły